טיפול משפחתי

טיפול משפחתי - רחל פוגל

טיפול משפחתי הינו סוג של טיפול המתייחס אל בני המשפחה כמערכת. גם כאשר בעיות מופיעות אצל היחיד, הרי חשוב לקחת בחשבון את ההקשר בתוכו נוצרות ומשומרות בעיות- ההקשר המשפחתי. זהותו של אדם, של הזוג ושל המשפחה נוצרות בתוך הקשר.

ההקשר המשפחתי משפיע על היחיד ומושפע על ידו. בעיות וקשיים שאנשים חווים נוצרים בתוך המערכות בהן אדם חי- הן המערכת המשפחתית והן המערכת התרבותית. בעוד גישות טיפול מסורתיות יותר מתמקדות רק בפרט, בטיפול משפחתי, עובדים בני המשפחה ביחד, גם כאשר רק אחד מבני המשפחה חווה קושי.

הטיפול המשפחתי מתבסס על ההבנה שהמשפחה היא המשאב הגדול ביותר העומד לרשות הפרט בהתמודדות עם קשיים רגשיים, פיזיים וחברתיים. בעיות רבות יכולות להיפתר באמצעות שינוי היחסים ודפוסי הגומלין במשפחה. הדפוסים המשפחתיים משפיעים על הפרט ומושפעים על ידו ולכן הם מהווים חלק בלתי נפרד הן מן הבעיה והן מהפתרון.

בטיפול משפחתי, נוסף על ההתייחסות אל הפרט והנרטיבים הפרטיים שלו, ניתנת גם התייחסות למערכת היחסים המשפיעה עליו ומושפעת על ידו. הטיפול המשפחתי מעניק הזדמנות להכיר את הנרטיב של האדם- מבוגר או ילד- מנקודות ראות נוספות של אלו הקרובים אליו וכל להרחיב את התמונה. כך שהטיפול המשפחתי מאפשר לכל המשפחה להיות שותפה לתהליך.

הטיפול המשפחתי מאפשר לבני המשפחה להקשיב לנרטיבים השונים של היחידים במערכת המשפחתית, לזהות הבדלים אשר יכולים להסביר לעיתים את מקורן של בעיות וחילוקי דעות במשפחה ולהבין יותר אלו את אלו.

בטיפול המשפחתי אותו אני עושה בהשראת הגישה הנרטיבית, אני מקשיבה לסיפורים המשפחתיים והאישיים, הן לסיפורי הבעיות, הקשיים, הקונפליקטים והמצוקות והן לסיפורים שלעיתים חבויים מתחת למעטה הבעיות: סיפורים אלטרנטיביים על יכולות, תקוות, אמונות, תכניות וחלומות של המשפחה ככלל ושל היחידים המרכיבים אותה. שיחות משפחתיות מאפשרות זיהוי ופתיחה של אפשרויות חדשות ומועדפות לכיוונים חדשים ומחודשים במשפחה, גילוי ובניית דרכים להתמודדות עם קשיים הן של המשפחה כגוף והן של היחיד בתוכה.

רוב הבעיות שבעטיין פונים לטיפול אישי, מתאימות גם לטיפול בגישה משפחתית. הדבר נכון במיוחד כאשר מדובר בקשיים הקשורים לתפקוד התנהגותי ורגשי אצל ילדים במשפחה. טיפול משפחתי נדרש במקרים שונים: קשיים עם ילדים ובני נוער כגון: קשיים לימודיים, דיכאון וחרדה, קשיי תפקוד בבית והמערכות השונות, בי"ס וחברים וכד', קשיים בתפקוד המשפחתי הכללי, כגון: מריבות וחיכוכים בין ההורים ו/או בין האחים, במצבי משבר כמו בעיות בריאות, מוות במשפחה, מצבי אובדן שונים, טראומה וכד', הפרעות אכילה, אובדנות ועוד.